Bε My GirL.


owner


a girl. no matter how many times she denies it, she will always remember every detail, every moment, every piece of the memories.

Tagboard


Credits

© 2013 - Full Template by Arrien Amani and someone help me is Wana and AtinVIP . Cute icon from Pixel.
Tak balik raya?
Friday, October 11, 2013 | 0 Comments
Hmmm, habis la teman. Menangis la kat hutan ni raya soghang jaaa ----

Actually, dah pertimbangkan mcm mcm perkara sebelum ambik keputusan tak nak balik raya haji ni. Memandangkan cuti lebih kurang 5 hari je. Seriously sebelum tu tak rasa apa pun. Mmg muktamad walaupun abah dah tanya byk kali, ibu pun dah tanya byk kali. Bahkan buah hati pun dah tanya byk kali. Dia pun beli tiket lambat gara gara takut kesayangan dia ni berubah fikiran. Yee, dia mmg tak percaya kesayangan dia ni tak nak balik. Tapi seorang saliza eksen masa tu. Kuat like tigerrrr. Aummmm katanya.

Tapiii . . . . tapiii . . . .


Tuptup jadi lain ceritanya bila semalam semua org update status balik kampung. And kebetulan malam tu ibu call. Dan entah mcm mana cerita boleh menangis plak masa on call tu. Terharu sebabnya adik adik kesayangan semua nak akak dia ni balik. "Akak ni raya pun tak nak balik" - Akim and ada la beberapa situasi yang mudah je hati ni tersentuh. Jadi haru biru hah hati ni. Emosi betul. And naluri seorang ibu, dia dapat rasa kot. Then ibu cakap, lepasni ambik pengajaran, balik jeee. Sambil lap air mata, cuba gagahkan tak nak ibu detect perbezaan suara yg dah berubah akibat nangis tu.

And, 

Tetiba decide nak balik. Ada banyak kebetulan pulak yg membantu aku nak balik. Buktinya, ada yg jual ticket extra. Hmm, tapi memikirkan janji yg dah dibuat dengan kawan utk tak balik. So, rasa tak sedap la kalau kita balik, kawan tak balik walaupun dia kasi je aku balik. Serba salah la rasa. Di campur homesick dngan janji yg dah di buat tu.

And haruslah kena marah dengan safiq bila dia tahu jadi mcmni. Safiq - "org dah agak jadi mcm ni. Tula main2 lagi org tanya kan. First time duduk jauh, tak penah duduk hostel, ada hati raya tak nak balik rumah. Blabalabla. Nak balik tak?" Bila seorang safiq da tanya, dia mesti akan ikhtiarkan sesuatu. By hook or by crook.

Then, jumpa la kawan tu. Dia pun agak benda yg sama. Tikah - "awk anak manja ibuuuu. Mestilah nak balik raya kat rumah. Mane boleh jauh2 kan" Hmmmm.

And, fikir punya fikir. Letak emosi jauh jauh. Rasional sikit. So, aku decide. Seperti yg dirancang pada awalnya. InsyaAllah settle kan dlu assignment, test and segala hal yg tertunda. And mid sem seminggu ni aku balik. Hmm, tahankan lagi seminggu dua je. Lepastu boleh golek2 kat home sweet home *sedapkan hati

Keesokkannya, ibu call pagi tu. "Kalau akak nak balik, turun Shah Alam je. Acik Sham ari isnin baru nak balik rumah atok" - Ibu. Hmmm, nampak tak harapan seorang ibu tu. Tu yg aku mcm sadis sangat. Ralat sangat, tak sangka ibu tu mengharapkan aku balik. Tapi, aku ckp dengan ibu. Lagi seminggu dua aku balik. Lama sikit ada kat rumah. Mcm biasa, ayat sedapkan hati. *wipe tears. Bukan menyesal cuma tak sangka diri sendiri tak mampu sebenarnya. Haihh.


Lepas off call, aku pun online kejap. Naik news feed membe jual tiket bus Uum --> Shah Alam 12hb ni. SEEE! Mcm mana seorang saliza tak keruan. Seolah olah sekeliling membantu aku untuk balik. And tetiba rasa tak sedap hati dtg. Allahu.

"Lindungilah mereka yg aku sayang Ya Allah dari sebarang malapetaka"

Permudahkanlah segala urusan nak menyelesaikan urusan tertangguh kat sini sebelum balik insyaAllah 31hb oktober ni. Aminnn.

Jujur, aku mmg rindu family sangat sangat. Mungkin tak nampak dari luaran. Deep inside, I'm struggling myself to be strong. Ada hikmahnya apa yg jadi mcmni. Mungkin aku boleh focus study paper straight 28hb, 29hb, and 30hb. Man Jadda Wajada. First time raya haji kat perantauan. Its ok, berjihad demi ilmu besar ganjarannya. Komitmen seorang pelajar. #motive #myself

Take care. Assalamualaikum.